Hei! Det var hyggelig at dere kunne tenke dere å gifte dere i kirken. Nedenfor finner dere en del informasjon om hva som kan være lurt å tenke gjennom, både før dere tar kontakt med oss, og underveis i prosessen fram mot den store dagen. Lykke til!

Generelt
Kirken lærer at Gud har innstiftet ekteskapet, men ser på selve ekteskapsinngåelsen som en juridisk ordning, ikke som et sakrament. Den kirkelige delen av ekteskapsinngåelsen består av skriftlesning og forbønn.

Ordinerte prester har vigselsrett på lik linje med sorenskriveren/byfogden. Vær oppmerksom på at presten kan nekte å vie brudefolkene dersom en av dem ikke tilhører kirken. Presten kan dessuten nekte å vie brudefolkene dersom en av dem er skilt, og den tidligere ektefellen er i live. Skatteetaten har ansvaret for å prøve vilkårene for ekteskapsinngåelsen. Ring Skatt Øst (Tlf. 800 800 00) og sørg for at prøvingsattesten blir levert kirkekontoret i god tid før vielsen. Det skal være to vitner til stede ved ekteskapsinngåelse (forlovere).

Ekteskapsinngåelse etter kirkens ordning består av to deler: den juridiske del med selve ekteskapsinngåelsen, og den kirkelige del med skriftlesning og forbønn.

Ektepar som har inngått ekteskap for borgerlig myndighet, kan siden anmode om kirkens forbønn. Rent praktisk er forberedelsene de samme som beskrevet i forbindelse med vigsel på denne siden, med unntak av at vigselspapirer og forlovererklæringer allerede er fylt ut og i orden, i og med at selve vigselshandlingen allerede er foretatt. Dessuten faller naturlig nok selve vigselshandlingen bort under den kirkelige sermonien.

Vielsen
Det er viktig å ha i tankene at selve vielseshandlingen eller "sermonien" som mange kaller den, egentlig er en kort gudstjeneste. Det betyr at når man planlegger innholdet, så som sanger, musikk etc. planlegger man etter samme lest som man gjør til en helt vanlig gudstjeneste. I hovedtrekk går det ut på følgende: Salmer og sanger som skal synges, inklusive solosanger/korsanger, samt musikk, skal være med på å si noe om og bygge opp under det som sies og de bibeltekster som leses, med andre ord; det som er hovedtemaet for gudstjenesten. Derfor er det viktig at presten på forhånd får se de sangtekster som skal brukes.

Hvem skal dere snakke med?
Den første dere tar kontakt med for å avtale dato for vielsen er Ingrid Hermansen som er menighetsfullmektig hos oss. Deretter tar dere kontakt med vår organist / kantor. Rett før vielsen blir dere kontaktet av Sogneprest Svein Kasin, for å ha en samtale med ham.

Koster det noe?
Både ja og nei! På grunn av den økonomiske situasjonen kommunen har satt oss i, ser vi oss nødt til å ta betalt for utensogns vielser. Dette betyr at dersom BEGGE parter har meldt flytting ut av kommunen, og INGEN av partene har foreldre som fremdeles bor i kommunen, må dere betale kr. 1 750,--. Dette dekker alle utgifter, med ett eller to unntak som er beskrevet nedenfor.

Bestemme dato og klokkeslett.
Det er lurt å være tidlig ute. Mange bestiller tid et år i forveien. Finn fram til ønsket dato og klokkeslett før dere kontakter oss, men ha gjerne alternative klokkeslett og datoer i bakhånd. Det kan hende at noen har kommet dere i forkjøpet når det gjelder akkurat deres ønske. Når dere har dette klart, ringer dere
Ingrid Hermansen. Hun vil avtale dato og klokkelsett for vielsen med dere, og svare på alt dere ellers måtte lure på. Hun vil dessuten notere ned nødvendige opplysninger om dere, slik at vi har mulighet til å komme i kontakt med dere når tiden for bryllupet nærmer seg.

Hva skjer deretter?
Ta kontakt med kantoren/organisten for å snakke litt om musikken som skal brukes. Det kan være lurt å gjøre dette samtidig med at dere bestiller tidspunkt for vielsen. Selv om det er lenge til, kan kantoren gi dere gode tips og råd som dere nå har tid til å tenke over i prosessen frem til dere må bestemme dere for noe. Det kan gi uante og hyggelige resultater og kan høyne opplevlsen i kirken betraktelig, i stedet for at dere et par dager i forveien gir organisten beskjed om å "ta det vanlige", for dette har dere ikke rukket å tenke på.
Til dere som "ikke skal gjøre så mye ut av det", og bare ha det "enkelt", ta kontakt likevel. Det er utrolig lite som skal til for å høyne opplevelsen betraktelig og uten at man gjør så mye ut av det.

Datoen nærmer seg.
Dere har ikke hørt noe fra oss? Ikke fortvil.....vi har IKKE glemt dere! Dere skal ha en samtale med
presten. Denne samtalen foregår hos oss normalt onsdag eller torsdag ettermiddag/kveld den samme uken dere skal gifte dere. Dersom dere ikke allerede har fått avtalt tid for denne samtalen, tar sognepresten kontakt med dere for å avtale dette. Presten har mye å gjøre, så det kan hende dere ikke hører noe fra ham før noen dager i forveien. Hold derfor for sikkerhets skyld av noe tid på ettermiddags-/kveldstid disse to dagene.

Program / Agende for vielsen?
Mange synes det er hyggelig å ha et eget program med salmer og musikk som kan deles ut. Et fint minne å ha fra kirken. Dette er i tilfelle noe dere må lage selv.

Musikk

Dere trenger marsjer til inngang og til utgang. Forslag finner dere her. Har dere andre alternativ, ikke vær redd for å komme med dem.

Det er også fint med solosang/musikk av et eller annet slag, og det er mulighet for å legge inn to solosanger/musikkstykker i vielsen. Eksempelvis kan dette være en solist, et kor, eller gruppe fra et korps eller lignende. Har dere noen bekjente, spør dem da vel. De gjør det sikkert så gjerne!

Organisten kan hjelpe dere med forslag til navn, og akkompagnerer solisten/e dersom den/de ikke har med seg egen akkompagnatør. Dette gjøres uten vederlag. Solisten/e kan også være med å synge/spille til salmene og også være med å spille til marsjene. Nettopp derfor er det lurt å ta kontakt med kantoren/organisten tidlig, slik at man kan ta hensyn til hvilket/e soloinstrument/er som eventuelt skal være med, og man får dermed også mulighet til å velge marsjer som passer for dette/disse instrumentet/ene.

Salmer
Det skal som hovedregel være 3 salmer/sanger til vielsen. Unntaksvis kan det også være 2. Vanligvis bestemmes disse i samtalen med presten, men for dere som ønsker å lage et eget program/agende hvor salmene skal trykkes, finner dere noen forslag her. Ellers kan dere også ta en prat med kantor/organist om dette, hvis dere har behov for å bestemme disse før samtalen med presten.

BlomsterdekoratørerPynting i kirken.
Mange ønsker å gjøre det ekstra fint med å pynte med blomster og oppsatser. Avtal tid med Ingrid Hermansen, som også er kirketjener for å låse opp kirken slik at dere kan få pyntet før vielsen. Uansett om dere ønsker å pynte eller ikke, er det fint om dere tar med to avskårne blomsterbuketter til å ha i kirkens to sølvvaser på alteret.

Et lite tips.... er det flere vielser i kirken den dagen dere skal gifte dere, kan det være en idé å samarbeide om pyntingen av kirken.