RESTAURERINGSARBEIDET

Etter muntlig avtale har orgelbygger Jürgen Ahrend påtatt seg oppgaven med å restaurere Samuelsen-orgelet. Han kommer hit til Våler 18. august for å besiktige orgelet, slik at vi da kan få et eksakt tilbud på det arbeidet som skal gjøres.

Jürgen Ahrend tok sin utdanning i Göttingen på 1950-tallet, som også var sentrum for (moderne) orgelbygging på denne tiden. Deretter startet han sin egen bedrift på begynnelsen av 60-tallet sammen med Brunzema. Bedriften fikk den gang navnet
"Ahrend og Brunzema". De la sitt tilholdssted til Leer/"Ostfriesland", på grunn av de mange historiske instrumenter som der var i nærmest orginal tilstand - (nordtyske barokkorgler).
I firmaet hadde Brunzema ansvaret for forskning og utprøvning mens Ahrend arbeidet med nye teknikker innen restaurering, og dokumentasjon. Jürgen Ahrend har gjennom sitt arbeid innført en helt ny tenkemåte innen restaureringsarbeid og lå i mange år langt fremme, spesielt i forbindelse med nordiske barokkinstrumenter. Etter noen år forlot Brunzema bedriften og flyttet til utlandet. I dag har bedriften 8 ansatte og er fortsatt av de fremste i verden.

I Norge er Ahrend spesielt kjent for sin restaurering av det gamle Wagner-orgelet i Nidarosdomen.

Bildet: Jürgen AhrendJürgen Ahrend gjennomfører en grundig sjekk av Samuelsen-orgelet i Våler kirke 18. august 1999. Jürgen Ahrend i dyp samtale med orgelbygger Matthias Becker v/MIA i Moss/Sarpsborg[Home] [Opp] [Historikk] [Prosjekter] [Reportasjer] [Gave] [Takk] [Tilbakemelding]